vijveraanleg

Vijveraanleg

Onderdeel van de tuinaanleg is met regelmaat een vijver. Als de vijver naast het terras of het pad komt, dan moet de vijver eerst worden aangelegd. Het is belangrijk dat de grond naast de vijver waar het terras of het pad komt eerst goed wordt verdicht. Als het pad of het terras eerst wordt gelegd, dan kan de grond naast de vijver niet voldoende worden verdicht. Bij een natuurlijke vijver wordt er met schuine wanden gewerkt met plantranden. Aan de bovenkant komt wel een rubberen rand. Deze wordt geplaatst om te zorgen dat de rand recht blijft. Als wij dit niet doen dan is er grote kans dat de rand van het folie gaat zakken en op de plaats het water uit de vijver loopt. De rand moet ook altijd goed waterpas worden gelegd. Het water staat n.l altijd waterpas.

Bij een strakke vijver gaan wij totaal anders aan het werk. Wij maken dan eerst rechte wanden met funderingselementen. Bij het plaatsen van een filter met pomp buiten de vijver, gaan wij daarna eerst de buizen plaatsen. Deze buizen moeten ook door de wand heen. Na dat wij deze elementen op elkaar hebben gestapeld en de buizen door de wand hebben aangebracht, gaan wij de elementen volstorten met stampbeton. Deze stampbeton zorgt ervoor dat er zo een stevige en stabiele muur ontstaat. Is de wand van de vijver niet stabiel en stevig dan is er een grote kans dat de wanden gaan instorten of inzakken. Als de vorm van de vijver klaar is gaan wij het vijverfolie aanbrengen. Bij een strakke vijver hebben wij de folie op maat laten maken. Het is een soort zak die precies past. Op deze manier heb je ook geen last van dat er vouwen in het folie komt. Wij gebruiken altijd rubberfolie van Ecolan. Dit is een rekbare vijverfolie met 30 jaar garantie. Na het aanbrengen van het folie wordt de vijver gevuld met water. Na dat de vijver is gevuld met water worden de randen afgewerkt. Dit afwerken kan op verschillende manieren gebeuren. Bij een natuurlijke vijver worden de randen vaak afgewerkt met vijverturf of met natuursteen. Een gedeelte van de turf of natuursteen komt in de vijver te liggen, zodat er een natuurlijke overgang plaats vind van het water naar de beplanting of het gazon. Bij een strakke vijver wordt de rand vaak afgewerkt met een stenen afdekrand van tegels.

De tegels worden vastgelijmd op de funderingselementen. Het vijverfolie wordt dan bevestigd tussen het funderingselement en de afwerkrand.

Na een week of twee worden de vijver en zuurstof planten aangebracht.

Tuinaanleg - vijveraanleg

Tuinaanleg - vijver aanleg
Funderingsblokken van de vijver zijn gevuld met stampbeton.
Tuinaanleg - vijver aanleg
De natuurvijver is uitgegraven.
Tuinaanleg - vijver aanleg
De folie is aangebracht in de natuurvijver.
Tuinaanleg - vijver aanleg
De natuurvijver is bijna klaar.
Tuinaanleg - vijver aanleg
Verhoogde vijver langs het terras.
Tuinaanleg - vijver aanleg
Een strakke vijver met een afgewerkte rand van natuur tegels.

Vijverfilter

Het komt ook vaak dat er geen of voldoende zuurstofplanten in de vijver kunnen worden geplant.

Als de vijver te ondiep is, dan wordt het water te snel warm en komt er te snel alg in het water. Vissen zijn ook vaak een probleem voor vijvers, vooral als er te veel in zit. Er zijn dan te veel afvalstoffen in het water. De planten kunnen het niet aan om de afvalstoffen van de vissen af te breken en het water wordt groen. Het lijkt net op soep, zo groen. Dit komt door de zweefalgen in het water. Het is dan nodig om het water te filteren. Wij plaatsen dan meestal een filter met UV lamp met pomp buiten de vijver in de pomp put. De UV lamp doden de algen. Het filter filtert zie uit het water en de pomp zorgt ervoor dat het water uit de vijver door de UV lamp en het filter stroomt de vijver weer in. Dit gaat via een buizenstelsel buiten de vijver. De inhoud van de vijver en wat er mee gedaan wordt bepaald het type filter, UV lamp en vijverpomp.

Tuinaanleg - vijver aanleg - drukfilter
Pomp put met pomp en een drukfilter.